Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ,KA2 Τομέας Στρατηγικών Σχολικών Συμπράξεων με τίτλο « ICT and robotics in preschool education : A more attractive way for learning! » ,που υλοποιεί το Νηπιαγωγείο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η κινητικότητα εκπαιδευτικών των έξη χωρών που συμμετέχουν στο σχέδιο στην Murcia της Ισπανίας , για το διάστημα 12 με 18 Δεκεμβρίου 2021.
Σκοπός του έργου είναι η κατανόηση της σπουδαιότητας της νέας τεχνολογίας στη ζωή μας ,συμπεριλαμβανομένων του STEAM και της ρομποτικής από τα μικρά παιδιά, μέσω σχετικών επιλεγμένων δραστηριοτήτων από το πρόγραμμα σπουδών της προσχολικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.
Μετά το πέρας του έργου, η τεχνολογία θα ενσωματωθεί στις δραστηριότητες διδασκαλίας και μάθησης και σε όλους οι συμμετέχοντες φορείς θα έχουν υλικά, εξοπλισμό, δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με τη χρήση τους.
Το σχέδιο ενώνει πάνω από 1000 εκπαιδευτικούς και μαθητές από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα από Σουηδία, Ισπανία, Λιθουανία Λετονία ,Εσθονία κι Ελλάδα και τους δίνει την ευκαιρία να αυξήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ,να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις ,να μοιραστούν νέες μεθόδους διδασκαλίας ,να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και την κουλτούρα άλλων χωρών και μέσα από αυτή τη συνεργασία, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.
Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων ,ενώ το γενικό συντονισμό του όλου προγ/τος έχει η Προϊσταμένη του κ. Άννα Μαγκιώση.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας και έχει διάρκεια 2 έτη ,η οποία επεκτάθηκε για ένα οκτάμηνο ακόμη λόγω δυσχερειών που προκάλεσε η πανδημίας.
Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε προγραμματισμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στη διαδικασία μάθησης και διδασκαλίας στο Νηπιαγωγείο ,καθώς και τη διδασκαλία ρομποτικής και STEM που σαφώς κάνουν πιο δελεαστική κι ενδιαφέρουσα τη μάθηση στην προσχολική ηλικία.
Είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια ρομποτικής με συμμετοχή των παιδιών του Νηπιαγωγείου του σχολείου υποδοχής στη Μούρθια.
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης στην προσχολική εκπαίδευση κι έμαθαν τη χρήση βήμα προς βήμα νέων εργαλείων ιστού καθώς και την παρουσίαση δραστηριοτήτων STEM και ρομποτικής για μικρά παιδιά (θεωρητικό και πρακτικό μέρος )με τη χρήση Bee bot ,mouse bot, photon robot and Qobo.
Είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και να ενημερωθούν από τον υπεύθυνο στον τομέα της εκπαίδευσης για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και την πολιτική που έχουν υιοθετήσει ώστε να εξασφαλίσουν ποιοτικότερη εκπαίδευση που συμβαδίζει με το κλίμα της εποχής σε όλα τα παιδιά. Δεν έλλειψε και η ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής και της Βαλένθια καθώς και δείγματα γεύσης της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας !
Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στη μάθηση και θα συμβάλλει στην προετοιμασία του πολίτη αύριο, ο οποίος θα έχει τις απαραίτητες δεξιότητες, και θα είναι σε θέση να δράσει και να λάβει σωστές αποφάσεις για ένα καλύτερο αύριο.
Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την έκφραση, την επικοινωνία, την εξερεύνηση και τον πειραματισμό στα χέρια των μαθητών της σχολικής εκπαίδευσης, διότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της διερευνητικής μάθησης πολλών διαφορετικών γνωστικών θεμάτων και επιστημών και διευκολύνει την βαθύτερη κατανόησή τους, ενισχύει την ανάπτυξη της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης και βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών και στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους.
Επιμέλεια άρθρου : ‘Aννα Μαγκιώση