ΓΕΛ Καλλιμασιάς Χίου – Κινητικότητα Erasmus+

Πέμπτη συνάντηση μαθητών και  εκπαιδευτικών  του Γενικού Λυκείου Καλλιμασιάς Χίου με τους εκπροσώπους των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Erasmus+ “My Europe, my life, my future”

Το Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς  Χίου πραγματοποίησε την πέμπτη  συνάντησή του στην  πόλη  Biograd της Κροατίας  στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ My Europe, my life, my future”. To ταξίδι πραγματοποιήθηκε από  11 έως 18 Μαρτίου 2018 και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί  Μελαχροινούδη  Ευαγγελία, ΠΕ 01 και  Δρίτσα Αγγελική,    ΠΕ 02  καθώς και οι μαθήτριες  Άννα Μαρία Κεσόγλου της  Α΄ Λυκείου και Ελένη Τσαμπλάκου της Β΄ Λυκείου.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η γνωριμία με την παραδοσιακή εθνική κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων κάθε χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα (Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κροατίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας και Ρουμανίας). Σκοπός, λοιπόν, ήταν οι μαθητές όλων των σχολείων να δημιουργήσουν  ένα βιβλίο Μαγειρικής με τίτλο: “Γεύσεις της Ευρώπης” με παραδοσιακές συνταγές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, κάτι που επιτεύχθηκε με επιτυχία, όπως και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διατροφή των Ευρωπαίων εφήβων μετά τη διενέργεια σχετικής έρευνας με ερωτηματολόγια σε κάθε χώρα.

Επίσης, στη συνάντηση έγινε παρουσίαση από τους μαθητές των συμμετεχουσών χωρών βίντεο στα οποία οι μαθητές παρασκεύαζαν μια χαρακτηριστική παραδοσιακή συνταγή του τόπου τους. Οι μαθητές συμμετείχαν, επιπλέον, ενεργά σε  δραστηριότητες-παιχνίδια που είχαν σκοπό να τους διδάξουν με ευχάριστο τρόπο θέματα υγιεινής διατροφής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης, οι καθηγητές και οι μαθητές παρασκεύασαν παραδοσιακά πιάτα και επιδόρπια για την παρουσίασή τους στη Διεθνή Ετήσια Εκδήλωση, με τίτλο: Mυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας”, που διοργανώνεται από το σχολείο στο Biograd, φιλοξενείται στους χώρους του και προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η φιλοξενία των ελληνικών εδεσμάτων στις εφημερίδες του Biograd.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί  αποκόμισαν εμπειρίες από τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και του εκπαιδευτικού συστήματος της  Κροατίας καθώς και από τη συμμετοχή τους σε  δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού, ιστορικού, θρησκευτικού, καλλιτεχνικού, αθλητικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος  στις πόλεις Biograd, Betina, Zadar και Nin.