Δελτίο Τύπου – Γυμνάσιο Κανήθου Χαλκίδας

International Day of Women and Girls in Science

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

webevent: Science is also Female! 

Την Τρίτη 14-2-2023, το Γυμνάσιο Κανήθου Χαλκίδας διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με σχολεία-εταίρους από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus και έργα etwinning στα οποία έχει συμμετάσχει με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα και ότι η πρόσβαση και η συμμετοχή τους σε αυτή πρέπει να καταστεί καθολική και ισότιμη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας WebEx και συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από τα ακόλουθα σχολεία:

➤ Colegiul Tehnic Constantin Brancusi, Πετρίλα, Ρουμανία

➤ Institut Thos i Codina, Καταλονία, Ισπανία

➤ Osnovna škola Ive Andrića, Ζάγκρεμπ, Κροατία

➤ ICS “Maredolce”, Παλέρμο, Ιταλία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των παραπάνω σχολείων παρουσίασαν γυναίκες επιστήμονες από διάφορους χώρους και από διαφορετικές χρονικές περιόδους με στόχο να ενθαρρυνθούν τα κορίτσια και οι γυναίκες να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, αντικείμενα στα οποία παραμένουν υποεκπροσωπούμενες εξαιτίας στερεοτύπων, έλλειψης προτύπων και μη υποστηρικτικών ή ακόμη και εχθρικών  πολιτικών και περιβαλλόντων.

Παρουσιάστηκαν εργασίες για τις παρακάτω σημαντικές προσωπικότητες:

Αμαλία Φλέμινγκ, Ευανθία Γαλάνη, Διάνα Βουτυράκου, Cecilia Payne-Gaposchkin, Josephine Cochrane, Margherita Hack, Maria Mitchell, Marie Curie, Melitta Bentz

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση και παρουσίασαν τις σημαντικές προσπάθειες γυναικών επιστημόνων να διακριθούν σε χώρους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους, σπάζοντας τα καθιερωμένα στερεότυπα.

Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κ. Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια ρομποτικής, ιδρύτρια της ΜΚΟ Unique Minds, ερευνήτρια STEM και σχεδιάστρια του καινοτόμου ρομποτικού «Buddy the cane» για άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο απέσπασε την 1η θέση στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κορέα, για τη διαφωτιστική συνέντευξη, που με περισσή προθυμία παραχώρησε σε μαθήτρια του Γυμνασίου Κανήθου, σχετικά με την πορεία της στο χώρο της Ρομποτικής και με την πεποίθησή της ότι, τελικά, το να αποτελεί κανείς μειονότητα μπορεί, με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, να μετατραπεί σε ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα επιτυχίας.