Εσπερινό ΓΕΛ Αιγάλεω : επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη Βουδαπέστη με το ERASMUS+, ένα ταξίδι γνώσης και φιλίας.

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω, σταθερά προσηλωμένο στους στόχους του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και την καλλιέργεια ενός κλίματος συμπερίληψης μέσα στην τάξη, υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά το  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + 2023-1-EL01-KA122-SCH-000121445 με τίτλο «Διδάσκοντας σε ένα Εσπερινό Λύκειο».

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Converzum Tudomány Nyelviskola Zrt. μετακινηθήκαμε, στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, από τις 30 Ιουνίου έως τις 07 Ιουλίου 2024 οι εκπαιδευτικοί :  Πανταζέλου Ελένη ΠΕ04.01, Πεφάνη Κωνσταντίνα ΠΕ02 και Μηλιόρδου Σοφία ΠΕ33.

Στόχος της μετακίνησης ήταν η παρακολούθηση δομημένου κύκλου μαθημάτων με τίτλο « Brain-Based Learning: understand how students really learn », το οποίο μας προσέφερε αξέχαστες εμπειρίες μάθησης και συνεργασίας.

Φιλοξενηθήκαμε σε ένα μοντέρνο και κεντρικό κτήριο της Βουδαπέστης, όπου είχαμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε πρακτικά τις γνώσεις μας και να περιηγηθούμε στα αξιοθέατα της πόλης. Η συμμετοχή μας περιλάμβανε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως ομαδική εργασία, συνεργασίες σε ζεύγη, παιχνίδια και ατομικές εργασίες. Αυτές οι δραστηριότητες μας βοήθησαν να εξερευνήσουμε σε βάθος και με ευχάριστο τρόπο τις διάφορες πτυχές του σεμιναρίου.

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων και των workshops είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε  ιδέες και απόψεις για εκπαιδευτικές πρακτικές και τρόπους εκμάθησης με συναδέλφους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικά  εκπαιδευτικά πλαίσια. Η εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η προσοχή και οι τρόποι βελτίωσής της μέσω τεχνικών όπως το priming, το pre-testing και το retrieval practice ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που αναλύθηκαν.

Παράλληλα, επισκεφτήκαμε σημαντικά αξιοθέατα της Βουδαπέστης, όπως το Κάστρο και το Βασιλικό Ανάκτορο της Βούδας, τον Προμαχώνα των Ψαράδων, την Εθνική Πινακοθήκη, το Κοινοβούλιο, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, την Κρατική Όπερα και τα Ιαματικά Λουτρά Széchenyi, τα οποία μας εντυπωσίασαν με την ιστορία και την αρχιτεκτονική τους. Η εμπειρία μας ολοκληρώθηκε με μια απογευματινή κρουαζιέρα στον ποταμό Δούναβη και μια ευχάριστη περιήγηση στο Νησί της Μαργαρίτας.

Η κορύφωση του σεμιναρίου ήρθε με την τελική ομαδική παρουσίαση, όπου εφαρμόσαμε τα εργαλεία και τις τεχνικές που διδαχθήκαμε. Μέσα από αυτή την άσκηση μπορέσαμε να εμβαθύνουμε  την κατανόησή μας και να χρησιμοποιήσουμε πλέον εμπράκτως όλα όσα μάθαμε. Επιπλέον, η μεταξύ μας συνεργασία μας έδειξε τον τρόπο να δίνουμε και να λαμβάνουμε αποτελεσματική ανατροφοδότηση, ενισχύοντας έτσι και την αυτοπεποίθηση των μαθητών μας.

Το σεμινάριο στη Βουδαπέστη αποδείχτηκε μια αξέχαστη και σημαντική εμπειρία για τους καθηγητές που λάβαμε μέρος όχι μόνο για την εκπαιδευτική της αξία αλλά και ως πολιτιστικό βίωμα. Συνοψίζοντας, οι βασικοί στόχοι του προγράμματος που επιτεύχθηκαν είναι:

-  Η διερεύνηση των μηχανισμών της προσοχής και της εφαρμογής τους στη μάθηση.

-  Η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εκπαιδευτικών πρακτικών.

  • Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών και η καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων.
  • Η ενίσχυση της μνήμης μέσω διαφόρων τεχνικών
  • Η επαφή με συναδέλφους από άλλες χώρες για την γνωριμία διαφορετικών εκπαιδευτικών πλαισίων και πρακτικών.
  • Η διερεύνηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βουδαπέστης και η επαφή με την ιστορία, την τέχνη και τα έθιμα των κατοίκων της.

 

Η παιδαγωγική ομάδα καθηγητών του Εσπερινού ΓΕΛ Αιγάλεω