Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στο CERN

Ομάδα μαθητών/τριών του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, έχοντας ως οδηγό από την μία την αγάπη τους για την Φυσική και από την άλλη την ατέλειωτη περιέργεια τους «κατέκτησαν» το CERN,  τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών. Αυτή είναι η ιστορία τους – ένα ταξίδι στην καρδιά της Φυσικής, που μοιάζει με μια….. διαστημική περιπέτεια!

Η κα. Χατζηφωτιάδου Δέσποινα, Πειραματική Φυσικός Στοιχειωδών Σωματιδίων  και επικεφαλής του πειράματος ALICE υποδέχτηκε την ομάδα του  Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης στις 4/7/2024.  Πραγματοποιήθηκε ειδικό  εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές/μαθήτριες. Και κάπου εδώ ξεκίνησε η πραγματική μαγεία: η διάλεξη για το πείραμα ALICE! Το ALICE (A Large Ion Collider Experiment) είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Οι μαθητές/μαθήτριες παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα εντυπωσιακές εικόνες από τις συγκρούσεις σωματιδίων και τις απίθανες εξηγήσεις της κας. Χατζηφωτιάδου. Το καλύτερο μέρος; Οι ερωτήσεις και οι συζήτησεις  που ακολούθησαν!

Η μέρα στο CERN δεν ήταν απλά μια «επίσκεψη», αλλά μια πραγματική περιπέτεια στον κόσμο της Επιστήμης. Οι μαθητές/τριες έφυγαν με γεμάτες «βαλίτσες» από γνώσεις, και εντυπώσεις. Και, το πιο σημαντικό: έφυγαν με την έμπνευση να κοιτάξουν πέρα από τα σύνορα της καθημερινής τους Γνώσης, σε έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι δυνατά.

Συντονιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος

για το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Ιακωβίδης Γιώργος

Φυσικός, M.Sc.

Μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών